Olejek Omanowy (bio)

89,00 240,00  cena z podatkiem Vat

Wyczyść
SKU: brak Kategorie: , Tag:
 

Opis

Naturalny olejek eteryczny omanowy

Nazwa botaniczna surowca: Inula graveolens – oman ogrodowy; synonimicznie: Dittrichia graveolens, Erigeron graveolens, Solidago graveolens, Paniopsis graveolens, Cupularia graveolens lub Pulicaria graveolens

Kraj pochodzenia: Francja, Korsyka – uprawa organiczna

Metoda otrzymania: destylacja z parą wodną

Trwałość partii: 11.2020; olejek odpowiednio przechowywany ma trwałość do 6 lat.

Główne składniki: octan bornylu ok. 47%, borneol ok. 13%, kamfen ok. 10%, 2,3-dehydro-1,8 cyneol ok. 3.82%, t-kadinol ok. 2%, beta-kariofilen ok. 2%, alfa-terpineol ok. 1,5%, d-limonen ok. 1,3%.

Olejek pozyskiwany jest z: kwitnącego ziela omanu. Jest t0 gatunek typowy dla basenu Morza Śródziemnego, występujący czasami na wybrzeżu atlantyckim zachodniej Europy i na środkowym wschodzie w Iranie, Iraku,  Afganistanie oraz północno-zachodnich Indiach. Roślina została zawleczona w różne, odległe rejony świata i można ją spotkać także w RPA, Australii, Nowej Zelandii czy Kalifornii. Pojawia się również w Anglii, Niemczech, Austrii i Holandii, gdzie jest uznawana za gatunek inwazyjny. Roślina jednoroczna, krzewiasta, z małymi żółtymi lub żółto białymi kwiatkami o zapachu kamfory.

Rodzina zapachu: kwiatowo-zielna; subtelna, z nutami kamfory, słodka, wilgotna

Nuta: głowy i /lub serca

Dobrze się komponuje z olejkami: arcydzięglowym, laurowym, kajeputowym, rumianku rzymskiego, lawendowym, trawy cytrynowej oraz Melaleuca ericifolia, Cinnamosma fragrans, a także krwawnikowym.

Potencjalne alergeny: limonen. Ponadto olejek omanowy może powodować podrażnienia w przypadku kontaktu ze skórą i dlatego zalecane jest przeprowadzenie testu nadgarstkowego.

Rekomendowane bezpieczne stężenie do stosowania na skórę: brak szczególnych zaleceń, kieruj się zasadami kosmetyki i aromaterapii

Olejek wykazuje działanie: antybakteryjne (przeciw bakteriom gram dodatnim), antygrzybicze i antywirusowe.

Fotouczulanie: brak danych

Temperatura zapłonu:

Wygląd: zielony lub żółty płyn

Gęstość względna:

Olejek omanowy – chcesz wiedzieć więcej?

Już wkrótce więcej o olejku omanu dowiesz się na Aromastrona.pl

Ważne: proszę pamiętaj, że wszystkie zawarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym. Korzystając z wiedzy fitoterapeutycznej i wieloletniego doświadczenia, wybieramy wysokiej klasy olejki, które chcemy oddać w ręce osób świadomych swoich potrzeb.

Dodatkowe informacje

pojemność

,