Olejek Bergamotkowy Bio (bez bergaptenu)

23,00 58,00  cena z podatkiem Vat

Wyczyść
SKU: brak Kategorie: , Tag:
 

Opis

100% naturalny olejek bergamotkowy bez bergaptenu

Nazwa botaniczna / rodzina: Citrus limon, synonim Citrus bergamia Risso/ Rutaceae

Kraj pochodzenia / region: Włochy

Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną

Olejek pozyskiwany ze: skórek owoców bergamotki. W pierwszej fazie produkcji olejek jest mechanicznie tłoczony z bergamotek, zebranych z drzew tuż przed osiągnięciem dojrzałości. Taki olejek ma bogaty skład i zapach, ale zawiera w składzie substancje odpowiedzialne za działanie fotosensybilizujące, czyli uwrażliwiające skórę na działanie promieni słonecznych. Substancje odpowiedzialne za takie działanie to furanokumaryny, a w bergamotce bergapten.

Bergapten nie jest lotny z parą wodną, więc aby pozbyć się tego składnika, należy olejek poddać destylacji. W wyniku destylacji uzyskuje się bezbarwny olejek eteryczny o zapachu bergamotki. Jednak w porównaniu z olejkiem tłoczonym zapach jest uboższy i mniej trwały

Trwałość partii: HAR08.2019 do 06.22

Data produkcji:

Opakowanie: buteleczka z ciemnego szkła

Rodzina zapachu: cytrusowa

Nuta: serca

Dobrze komponuje się z olejkami: lawendy i lawandyny w perfumach paprociowych oraz innymi olejkami cytrusowymi w wodach kolońskich

Główne składniki dla partii HAR08.2019: limonen 39,15%, linalyl acetate 28,86%, linalol 11,14%, gamma-terpinen 7,29%, beta-pinen 5,97%

Alergeny wg UE dla partii HAR08.2019: limonen 39,15%, linalol 11,14%, geranial & neral 0,6%

Maksymalne dopuszczalne stężenie na skórę:

Fototoksyczność: nie powoduje

Postać: bezbarwny płyn

Temperatura zapłonu:

Gęstość względna:

Olejek bergamotki – chcesz wiedzieć więcej?

Jak wybrać odpowiedni olejek bergamotkowy? Olejek bergamotkowy bez bergaptenu ma zastosowanie kosmetyczne. Olejek bergamotkowy tłoczony, który zawiera bergapten, polecany jest do aromaterapii. Można stosować go w perfumach, pod warunkiem, że nie jest nanoszony na skórę, wystawioną na działanie światła słonecznego przez 18 godzin po aplikacji. Olejek tłoczony jest także dostępny w sklepie.

Więcej o pochodzeniu bergamotki, otrzymywaniu olejku bergamotkowego oraz jego zastosowaniach dowiesz się ze wpisu na Aromastrona: Olejek eteryczny bergamotki. Przeczytasz tam także więcej o furanokumarynach i fotosensibilizacji lub też fototoksyczności. O olejkach destylowanych z tłoczonych olejków cytrusowych dowiesz się więcej ze wpisu na Aromastrona: Olejek eteryczny słodkiej pomarańczy.

Tradycyjne zastosowania olejku bergamotkowego

Poniżej kilka tradycyjnych zastosowań olejku według N. Purchon i L. Cantele opisanych w książce „The Complete Aromatherapy & Essential Oil Handbook”:

  • w kosmetyce przy problemach skórnych jak trądzik, podrażnienia, ranki, a także w dezodorantach
  • zapach relaksuje, uspokaja i rozwesela
  • to super składnik odświeżaczy powietrza i mieszanek do dyfuzji

Olejek bergamotkowy m.in. z cytrynowym i lawendowym wykorzystane są w mieszance Floryda 03 dostępnej w sklepie. Ten zapach to radość i optymizm, wypróbowany w domu i w warunkach szpitalnych.

Bergamotka, ylang-ylang, sandałowiec, cedr i więcej olejków wpływających kojąco na psychikę znajdziesz w mieszance ratunkowej Rescue 04.

Skład olejku – dla serii HAR0518

Dodatkowe informacje

pojemność

,