Pg-3 100g

20,00  cena z podatkiem Vat

Kategoria:
 

Opis

W butelce szklanej

PG3 C10 (nazwa INCI: Polyglyceryl-3 Caprate)

To ester poliglicerolu-3 i kwasu kaprynowego, który jest produkowany z komponentów 100% roślinnych. Przez producenta rekomendowany jest jako dodatek do kosmetyków myjących, zapewniający natłuszczenie i nawilżenie skóry, a także zwiększający lepkość produktu.

Intensyfikuje pienistość detergentów, sprawia też, że piana jest bardziej stabilna.

Z użyciem PG3 można tworzyć m.in.:

  • żele i mleczka pod prysznic
  • szampony
  • płyny do demakijażu
  • płyny i olejki do kąpieli

PG3

  • ma postać żółtawego, lepkiego płynu
  • jest rozpuszczalny w wodzie i tworzy klarowne roztwory z surfaktantami takimi jak np. betaina kokamidopropylowa czy glukozydy
  • zalecana ilość w kosmetykach 0,3% – 2,0%
  • w formulacjach może być łączony z wszystkimi surfaktantami anionowymi i niejonowymi
  • HLB około 10

Należy go przechowywać z dala od wilgoci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze poniżej 25C. W opakowaniu fabrycznym jest trwały powyżej 2 lat.

Przykładowa receptura ramowa na żel pod prysznic:

  • IMWITOR PG3 1-2%
  • Glukozyd kaprylowy 15%
  • Glukozyd laurylowy 18%
  • Guma ksantanowa 0,5%
  • Woda/hydrolat/napar/odwar roślinny – uzupełnić do 100%
  • Konserwant
  • Kwas cytrynowy (regulacja kwasowości do pH ok. 5-5,5)
  • Ulubione olejki eteryczne

PC3 z glukozydami należy łączyć w temperaturze ok. 40C. Pozostałe składniki można dodawać w temperaturze pokojowej.

Powstały żel według producenta zachowuje stabilność w 3 różnych temperaturach przez okres 3 miesięcy.